user_mobilelogo

fundament dorpskerkFundament DorpskerkHet team Elspeet Historie heeft vanuit historisch oogpunt belangstelling voor de wateroverlast en de maatregelen hiertegen. Hoewel zij ook van mening is dat de wateroverlast aangepakt moet worden wil het team toch enkele kritische kanttekeningen plaatsen t.a.v. infiltratie bij dorpskerk. Nog in de maand oktober (2018) wil men starten met de uitvoering van de werkzaamheden. Opmerkelijk is hierbij is dat er nog geen archeologisch onderzoek is verricht. Wel heeft men het fundament van de kerktoren (rijksmonument) bloot gelegd omdat deze gevoelig is voor verzakking\scheurvorming door grondwaterontrekking, de graafwerkzaamheden én de beoogde infiltratie.

De gekozen locatie voor de infiltratievoorziening is het voormalige kerkhof rond de dorpskerk. Zo is bekend dat hier sinds 1295 al een Kapel heeft gestaan. In de roomse tijd was het gebruikelijk om in en rondom de kerk te begraven. Deze wijze is in gebruik geweest tot het einde van de 19e eeuw. Hier is eeuwen lang begraven en zijn naar verwachting duizenden personen begraven. Reken alleen al dat er zo'n 600 jaar lang begraven is rondom de kerk. Per jaar werden er meerdere dorpsbewoners begraven die daar hun grafrust hebben gekregen, en dat 600 jaar lang. De dorpskerk had ook een regiofunctie, zo werden de mensen o.a. vanuit Vierhouten ook begraven in ELspeet. Het betreft graven die destijds zijn uitgegeven voor onbepaalde tijd. Hiervoor is destijds betaald en de dorpskerk heeft haar financiële welvaart o.a. aan de betaalde grafrechten te danken.

De gemeente Nunspeet heeft het bedrijf Tetrawin opdracht gegeven om een infiltratiesysteem rondom de dorpskerk te plaatsen om de wateroverlast op te lossen. Dit terwijl er ook meerdere (al dan niet gemeentelijke) percelen in de nabijheid liggen die ook geschikt zijn. Denk bijvoorbeeld aan het veld bij de Boaz-Jachinschool of weilanden grenzend aan de Staverdenseweg. Nog dichterbij in het centrum kun je ook denken aan het parkeerterrein bij het Edelhert, en rondom de Pastorie. Toch is gekozen voor het voormalige kerkhof omdat dit gemeentelijk gezien de gemakkelijkste oplossing is. De gekozen oplossing is overigens een experimentele en betreft het “watertable systeem”. Dit systeem is alleen nog in Hilversum toegepast en heeft zich nog niet over langere tijd in de praktijk bewezen. Zie hiervoor de website van Tetrawin

Zie ook ons eerder verschenen artikel: Begraven rond de Kerk

 

  • a.jpg
  • b.jpg

Bronvermelding: Impressiebeelden gemaakt door Tetrawin (www.tetrawin.nl)

 

Crossbaan

Crossbaan

Motorcrossbaan Elspeet

View more
Molen

Molen

Molen de Hoop

View more
Wateroverlast

Wateroverlast

Overzicht wateroverlast

View more
Monumenten

Monumenten

Overzicht monumenten

View more
Vliegveld

Vliegveld

Aanleg vliegveld

View more
Englandspiel

Englandspiel

Geheim agenten

View more
Oorlogsslachtoffers

Oorlogsslachtoffers

Oorlogsslachtoffers

View more
Crash-sites

Crash-sites

Overzicht van crash sites

View more

ElspeetHistorie.nl een wereld om te ontdekken