• spoekenboompje.jpg
  • schapendrift.jpg
  • passiebloem.jpg
  • elspeetleger.jpg
  • elspeet01.jpg
  • elspeet-busstation.jpg
  • dezwaan.jpg
  • centrum.jpg

Wateroverlast 9 augustus 2018

Wateroverlast Elspeet nog niet voorbij.

Op 9 augustus 2018 begint de wateroverlast in Elspeet een nieuw hoofdstuk.
Nadat Elspeet vele jaren zuchtte onder wateroverlast door hoosbuien zijn door gemeente Nunspeet diverse maatregelen getroffen om dit te verbeteren. Zo zijn:
- wadi’s gemaakt aan de Hogeweg;
- meerdere infiltratieriolen aangebracht;
- rioolleidingen vergroot;
- extra waterafvoer gemaakt vanaf de Vierhouterweg via de Nunspeterweg en Nachtegaalweg naar de Merelweg;
- infiltratiekratten geplaatst bij het aanpassen van De Brink.

puttenlegenPutten legen op 6 augustus 2018Elspeet heeft veel gemerkt van de getroffen maatregelen. Zo is veel geld geïnvesteerd maar ook is het centrum door de aanpassingen een halfjaar afgesloten geweest. Dit met veel overlast en schade voor ondernemers. Volgens gemeente Nunspeet waren de maatregelen zodanig dat overlast in gebouwen tot het verleden behoorde. Maar zoals het engelse spreekwoord luidt: the proof of the pudding is in the eating. Gemeente Nunspeet was zich hiervan terdege bewust en liet in tegenstelling tot voorgaande jaren de rioolputten in het dorp preventief reinigen.

 


Vanmiddag rond 15 uur diende de waarzegger zich aan in de vorm van een niet eens zo heftige bui. Uit metingen van het KNMI meetpunt 570 blijkt er tussen 15 uur en 17.30 uur 36,1 mm gevallen te zijn. De overlast op straat was fors zoals blijkt uit de foto’s. Ook is er opnieuw overlast in de gebouwen vastgesteld. Er (b)lijkt niet veel verandert te zijn.

 

Bovenstaand een video weergave

 

Uit foto’s blijkt het volgende:
- de wadi’s aan de Hogeweg hebben niet veel water gebufferd;
- in het dorp op de gebruikelijke plaatsen de gebruikelijke overlast;
- de afvoer naar de Merelweg functioneerde wel, maar leek niet optimaal, in voorgaande jaren liep het water over de Merelweg terwijl de sloten nu niet vol stonden;
- de afvoer naar het achterliggende gebied aan de Bergweg functioneerde bijna niet, een uur na de bui was hier nog amper water te zien.

Het team ElspeetHistorie.nl is benieuwd wat het nieuwe hoofdstuk wordt voor de wateroverlast in Elspeet. Heeft u foto’s van de wateroverlast op straat of in gebouwen? Het team ElspeetHistorie.nl voegt deze graag toe aan het dossier.

 

A World waiting to be explored