• begraaf2.jpg
  • begraaf1.jpg

Andre s JakobAndré was een zoon van Herman Theodoor s'Jakob, en woonde in Staverden tegenover het Kasteel. Van André is bekend dat hij contacten had met Jan Thijsssen. Jan Thijssen was het brein achter de opbouw van de radiodienst van de Raad van Verzet. Jan was in het begin van 1943 ondergedoken bij de familie s'Jacob. Hij wilde contact opnemen met Engeland, hetgeen hij met zijn radiodienst realiseerde. Hij zocht hiervoor bekwame medewerkers, en op Staverden benaderde hij hiervoor André s'Jacob (de zoon van zijn gastheer) en Jaap van Hal. Helaas werd het onderduikadres van Jan al snel verraden en volgde een inval van de Duitsers. Hierdoor was Jan genoodzaakt zich elders te gaan vestigen.

KraaijenbrinkFragment uit Politierapport 1940-1945In het boek "Politierapport 1940-1945" van H. Kraaijenbrink, korpschef van de politie Harderwijk word geschreven over een inval op landgoed Staverden, en wel het volgende op pagina 283: 9 maart 1944. Het grote huis werd omsingeld en de omgeving afgezet. Het bevestigd dat ook André zich bezig houd met radio onderdelen. Er wordt door de Duitsers een hoeveelheid radio onderdelen gevonden wat de verdenking op radiografisch contact met de overkant lijkt te bevestigen.


André is gearresteerd toen hij samen met 5 anderen van zijn groep bij Helvoirt (gemeente Haaren) in de val waren gelopen. Op 15 juni 1944 kwam er een bericht dat er door de RAF wapens gedropt zouden worden. Voor deze klus werd door een lokale verzetsgroep de hulp ingeschakeld van de KP-Land van Heusen en Altena. De zes leden van de KP (waaronder André) vertrokken naar Vught waar de V-man Breed op hen wachtte om hen te begeleiden naar de bewuste plaats. Toen de mannen de aangewezen schuur bij Helvoirt binnen gingen werden zij daar ontvangen door een dertig tal zwaarbewapende SD-ers. Onder deze SD-ers was ook Joseph Schreieder die bekend is van het "Englandspiel". Een van de deelnemers werd bij het onstane gevecht gedood, de meeste anderen zijn een maand later gefusilleerd te Vught.


Bijzonder is dat André s'Jakob niet is gefusilleerd, maar is afgevoerd naar concentratiekamp Neuengamme. Op 16 oktober 1944 is hij daar aangekomen. Hij kwam toen vanaf Sachenhausen. Zijn kampnummer was 58809. André is op 6 februari 1945 overleden. Hij is 23 jaar geworden.

graf

In 1953 is André herbegraven op de begraafplaats in Staverden.

grafmonument

Afschrift1

afschrift

 

 bronnen: Het Grote Gebod deel 1, gedenkboek van het verzet in LO en LKP, Th. A. Boeree (Jan Thijssen)  en Vriendenkringneuengamme