user_mobilelogo

In 1915 waren er in Nederland 75.000 abonnees op het net aangesloten. De Naamlijst voor den Telefoondienst stond in een boek van 754 pagina's. Voor elke telefoonaansluiting moest een apart kabelpaar naar de centrale gelegd worden. Voor interlokale gesprekken was het aantal verbindingen beperkt tot het aantal aderparen dat tussen twee centrales lag. Het tot stand brengen van een verbinding gebeurde met de hand. Op sommige plaatsen heeft dit tot in de jaren vijftig van de twintigste eeuw geduurd. Er werd naar een telefooncentrale gebeld, waar een telefonist(e) met de hand de verbinding tot stand bracht.

Bron: Wikepedia

Elspeet en Vierhouten waren zeker niet als eersten in Nederland geautomatiseerd voor wat betreft het telefoonverkeer. In 1943 waren er nog maar een zeer beperkt aantal dorpsgenoten die uberhaupt een telefoon hadden.

Onderstaand tref je de uitsnedes van Elspeet en Vierhouten aan uit 1943. Vanuit historisch perspectief is het waardevol om deze informatie als toetsingskader te kunnen gebruiken bij onderzoeken naar de WO2.

Elspeet telefoonboek 1943 uitsnedeElspeet telefoonboek 1943 Bron: www.delpher.nl - Koninklijke Bibliotheek

 

Telefoongids Vierhouten 1943 uitsnedeTelefoongids Vierhouten 1943 Bron: www.delpher.nl - Koninklijke Bibliotheek

 

 

max-gebhardt

SS-Sturmbahnführer Max Gebhardt negeerde op 9 december 1944 het stopteken bij het passeren van een wachtpost in de buurt van Elspeet. Hierbij werd hij doodgeschoten. Hij was een SS-Sturmbahnführer die  bevelhebber van I. / Gren was.

SS-Sturmbahnführer Max Gebhardt is geboren op 6 november 1899, diende in verschillende concentratiekampen - Esterwegen (1935), Oranienburg, Auschwitz (commander III Totenkopfsturmbann 3 Totenkopfstandarte - Eerst overgebracht naar Rusland en later naar Holland, waar hij werd toegewezen aan het nieuw opgerichte commando "Landwacht Nederland." Zijn NSDAP en de SS nummer zijn respectievelijk 1374719 en 44.185.

Hij is begraven op de begraafplaats van Heidehof (Apeldoorn / Ugchelen op 13 december 1944. De begrafenis plechtigheid ging gepaard met een muziekkorps van de 'Hollandse' SS en drie saluutschoten werden afgevuurd door Duitse soldaten rond 3.30 uur. Het is opvallend dat er geen Ortskommandant en predikant aanwezig waren op de begrafenis waar hij toch een redelijk hoge rang droeg en van katholieke afkomst was. Op zijn kist lag de vlag van de SS, en aan het graf spraken 8 personen. Zijn lichaam werd opgegraven na de oorlog en overgebracht naar het Soldatenfriedhof in Ysselsteijn.

Bron: Dagboek van Houtem; en is gebaseerd op een uitgebreide Feldpost correspondentie van hem aan zijn vrouw, in periode 1942 tot aan zijn dood eind 1944.

 

Putten, Oktober 1944
Een aanslag door een verzetsgroep op een auto van de Duitse Wehrmacht geeft de Duitse bezetter aanleiding vergeldingsmaatregelen te nemen tegen de gemeente Putten.
Op 30 september 1944 werd door het verzet een overval gepleegd op een duitse auto. Hierbij werd 1 duitser gevangen genomen.
De duitse reactie op 1 en 2 oktober was desastreus. Ongeveer 110 huizen werden in brand gestoken en 661 mannen werden bij de grote kerk te Putten bij elkaar gebracht en vandaar uit zijn ze naar Kamp Amersfoort afgevoerd en vervolgens naar Neuengamme. Slechts 48 keerden er terug.

Ook waren er twee mannen uit Elspeet welke opgepakt zijn bij de razzia van Putten. Dit waren H.(Henk) Schuit en A.C. (Andriaan Cornelis) Mendel, beide op dat moment woonachtig in Elspeet en, die tijdens de grote razzia in Putten op 1 oktober 1944 op transport gezet zijn naar Neuengamme. Naast vele, vele andere mannen, als vergelding.

Steen der onmacht
In 1988 is er een Veluwse zwerfkei als herdenkingsmonument opgericht in Neuengamme.
Deze veluwse zwerfkei is geleverd door Hoveniersbedrijf D. Vlijm uit Elspeet.
Op 15 oktober 1988 was de eerste kranslegging bij dit nieuwe monument in Neuengamme.
Onderstaand treft u de complete video aan van deze herdenking, waarbij de film begint met het transport van de zwerfkei uit Elspeet en eindigt met de kransleggingen te Neuengamme.

Opdat wij niet vergeten.

Zie de website van de Stichting Oktober 44 voor meer informatie.

Wie is online?

We hebben 57 gasten en geen leden online