user_mobilelogo

Regelmatig worden er oefeningen gehouden rondom Elspeet. Zo ook op 19 augustus 2018 werden er laagvliegoefeningen gehouden op de Elspeter Heide, op Stakenberg nabij de Liesberg zo richting Stakenberg. Immers, Defensie en Elspeet (Veluwe) zijn al sinds jaar en dag onlosmakelijke aan elkaar verbonden. Al was het maar omdat Elspeet op de Veluwe ligt en er nationaal (nationaal belang) besloten is de Veluwe als oefenterrein aan te wijzen voor het houden van dergelijke (laagvlieg) oefeningen.

Opmerkelijk:
Nummer 8 van de foto 's is opmerkelijk want, de dieren, in dit geval schapen, die schijnen er zich weinig of helemaal niets van aan te trekken, ze grazen rustig door alsof er niets aan de hand is, kennelijk helemaal aan gewend. Het betreft een laagvliegend chinook met op de achtergrond een cougar.

 

  • 1.jpg
  • 10.jpg
  • 2.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg
  • 9.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg

Bovenstaande foto's zijn gemaakt door Marc Baars.

Materieel er bij betrokken en te zien op de foto 's:

Chinook, het werkpaard:
De CH-47 Chinook (type D en F) is een middelzware transporthelikopter. De helikopter met de karakteristieke tandemrotor is uitermate geschikt voor het snel vervoeren van grondtroepen, materieel, wapens, proviand en andere voorraden naar het slagveld. Het toestel staat inmiddels wereldwijd bekend als multifunctioneel militair werkpaard.

Apache, gevechtshelikopter:
De AH-64D Apache-gevechtshelikopter is oorspronkelijk ontworpen voor het uitschakelen van tanks en andere (gepantserde) gronddoelen. In de praktijk is het toestel dankzij zijn brede wapenpakket en geavanceerde (waarnemings)apparatuur zeer breed inzetbaar.

Cougar, tranporthelikopter:
De AS-532U2 Cougar-transporthelikopter wordt gebruikt voor het vervoeren van troepen en materieel. Externe ladingen kunnen onder de romp worden vastgehaakt. Een aantal Cougars kan als boordhelikopter opereren vanaf schepen. Ze zijn hiervoor uitgerust met opblaasbare drijflichamen om in noodgevallen te kunnen drijven. Het takenpakket bestaat ook uit assistentie bij brandbestrijding.

 

 

Crossbaan

Crossbaan

Motorcrossbaan Elspeet

View more
Molen

Molen

Molen de Hoop

View more
Wateroverlast

Wateroverlast

Overzicht wateroverlast

View more
Monumenten

Monumenten

Overzicht monumenten

View more
Vliegveld

Vliegveld

Aanleg vliegveld

View more
Englandspiel

Englandspiel

Geheim agenten

View more
Oorlogsslachtoffers

Oorlogsslachtoffers

Oorlogsslachtoffers

View more
Crash-sites

Crash-sites

Overzicht van crash sites

View more

ElspeetHistorie.nl een wereld om te ontdekken