user_mobilelogo
Stuur hier uw reactie. U ontvangt z.s.m. van ons bericht retour.
1000 tekens over
Bestanden toevoegen

SchapenstrontwegBord geplaatst door lokale bewoners: "Schapenstrontweg"

Elspeet is één van de weinige plaatsen met haar schaapskudde in het dorp. De lokale bevolking is trots op haar historie en dat mag gezien worden. Families uit het dorp hebben generaties van schaapherders voortgebracht. Het beroep bleef de geslachten door in de familie waarbij de kneepjes van het vak telkens werden overgedragen. Hierdoor kent vrijwel iedereen nog de verhalen van vroeger. Er waren heel bekende schaapherders zoals “de ouwe Willem Mouw”. Willem Mouw heeft jarenlang onderwijs gegeven op de zondagschool waardoor velen in het dorp hem kenden. Over zijn speciale band met het koninklijk huis is veel geschreven waardoor hij ook ver buiten Elspeet bekendheid genoot. Zijn koninklijke band was zo hecht dat hij als genodigde bij de begrafenis van Koningin Wilhelmina aanwezig mocht zijn. Bij het horen van deze verhalen van vroeger voel je de sfeer van destijds en de band met het voorgeslacht.

Het houden van schapen in de dorpskern is niet altijd ideaal. Dit is bekend, en er zijn maatregelen getroffen om dit mogelijk te maken. Een voorbeeld hiervan is de Schapendrift. Dit is letterlijk een weg met bermen waar schapen kunnen weiden. Zo hebben we in Elspeet nog altijd een straat met de naam Schapendrift. Deze weg heeft brede bermen om de schapen te weiden. Het gebruik van de brede bermen van de schapendrift heeft als doel dat de schapen in de berm lopen. Schapen die net vanuit de kooi in beweging komen laten immers nogal wat mest achter. Van een kudde wordt dat een heel spoor dat voorkomen kan worden door de berm te gebruiken waar deze voor bedoeld is.


Vroeger leerden herders als kind al de kneepjes van het vak. En als je dacht dat je het wel kon kreeg je de leiding over de kudde. Toezicht werd gehouden door iemand met ervaring, die bij vertrek en binnenkomst een oogje in het zeil hield. Dit gebruik hebben we losgelaten waardoor nu lokale bewoners met borden de kneepjes van het vak proberen over te dragen. De gebruiken uit die goeie ouwe tijd zijn zo gek nog niet.

  • image1.jpg
  • image2.jpg
  • image5.jpg
  • image3.jpg
  • image4a.jpg

Overzichtfoto's Schapendrift met extra brede bermen. Foto's Nachtegaalweg tonen gemeentelijke blokkades in de driftroute van de schapen.

 

 

 

Crossbaan

Crossbaan

Motorcrossbaan Elspeet

View more
Molen

Molen

Molen de Hoop

View more
Wateroverlast

Wateroverlast

Overzicht wateroverlast

View more
Monumenten

Monumenten

Overzicht monumenten

View more
Vliegveld

Vliegveld

Aanleg vliegveld

View more
Englandspiel

Englandspiel

Geheim agenten

View more
Oorlogsslachtoffers

Oorlogsslachtoffers

Oorlogsslachtoffers

View more
Crash-sites

Crash-sites

Overzicht van crash sites

View more

ElspeetHistorie.nl een wereld om te ontdekken