• spoekenboompje.jpg
  • schapendrift.jpg
  • passiebloem.jpg
  • elspeetleger.jpg
  • elspeet01.jpg
  • elspeet-busstation.jpg
  • dezwaan.jpg
  • centrum.jpg
monument aan de schaarweg
monument aan de schaarweg

Monument Lancaster

Het 'Lancaster-monument' in Elspeet (gemeente Nunspeet) is een gepolijste gedenksteen. Hierop zijn een tekst, de Britse en Canadese vlag, het embleem van de Royal Air Force en een afbeelding van een Lancaster MK3 JB 609 aangebracht. Rondom de steen liggen zeven kleine keien.

De tekst op het gedenkteken luidt:
'OP DE TERUGWEG VAN LEIPZIG
OP 20 FEBRUARI 1944
HIER NEERGEHAALD

HIERBIJ KWAMEN OM:
N.C. BOWKER FLIGHT-SGT PILOT 21
F.W. BURDETT SGT FLIGHT-ENGINEER 21
A.I. CORLETT FLIGHT-SGT NAVIGATOR 33
E. GEDGE SGT AIR-BOMBER 29
E.S. GOODRIDGE SGT AIR-GUNNER 24
J. MAY PILOT-OFF AIR-GUNNER 21
H.G. WILLIAMS SGT WIRELESS-OPERATOR/AIR GUNNER 22

ELSPEETSE BEVOLKING 19 APRIL 2008.'

Symboliek
De zeven keien rondom de gedenksteen verwijzen naar de zeven slachtoffers.

Het toestel een lancaster JB-609 PH-F is op zaterdagavond om 23.23 uur opgestegen van de basis Wickenby, de thuisbasis van 12 Squadron. Een zevenkoppige bemanning met Flight Sergeant Norman Charles Bowker als piloot. Radiotelegrafist en boordschutter was Sergeant Haydn George Williams, bekend als Don en een talentvol bokser. Hij was getrouwd met Evelyn en had twee kinderen Brian en Kay. Op de grafsteen op de Harderwijkse begraafplaats staat: "Don, beloved husband of Evelyn. Daddy of Brian and Kay. He died that we might live". Van hem zijn onderstaande foto bekend.

WilliamsHaydn George Williams WilliamsRadiotelegrafist williamsen boordschutter In memoriam

 

 

Het toestel is neergeschoten door Oberfeldwebel Heinz Vinke die met zijn Messersmidt 110G om 05.04 uur op 4800 meter hoogte en vijftien kilometer ten noordwesten van Apeldoorn de lancaster neerschoot. Het toestel kwam uiteindelijk terecht aan de schaarweg te Elspeet.

  heinz-vinkeHeinz Vinke   Heinz VinkeOberfeldwebel Heinz Vinke (helemaal rechts)

De lijken van 6 omgekomen militairen zijn door de duitsers naar Harderwijk gebracht. Van slechts twee inzittenden waren de namen bekend. Van de andere vier werd aangegeven: "Unbekannte Engl. Fliegerleiche". Op 24 Februari zijn zij begraven. De ene bekende naam was die van de boordwerktuigbouwkundige (Flight Engineer) Sergeant Frank William Burdett. Hij was 21 jaar en de enige zoon van William en Rose Amy Burdett. Hij kwam uit Woodgate bij Leicester. De andere bekende naam was die van de bommenrichter (Bomb Aimer) Sergeant Edward Gedge. Hij was 29 jaar, getrouwd en zijn vrouw heette Dorothy. Hij kwam uit Erdington, Birmingham.

Pas later werden ook de namen van de overige inzittenden bekend. De piloot, Norman Charles Bowker, 21 jaar uit Marston Green, Warwickshire. Navigator Arthur lan Corlett, afkomstig van het eiland Man. Hij was met 33 jaar de oudste van de bemanning. De rugkoepelschutter was een Canadees, James May, 21 jaar. En radiotelegrafist Haydn George Williams uit Garndiffaith, Monmouthsire.

Frank-William-BurdettF.W. BURDETT BowkerN.C. BOWKER Eric-GoodridgeE.S. GOODRIDGE

Het zevende bemanningslid was staartschutter Eric Sydney Goodridge, 24 jaar uit Broad Chalke, Wiltshire. Hij werd pas een maand later op 21 maart 1944 begraven in Harderwijk. Hij is op 19 maart gevonden. Volgens een verklaring is hij bij Staverden gevonden en had twee gebroken benen opgelopen en geprobeerd zich met het eten van gras in leven te houden. Dit zou zijn geconstateerd aan de kale plek waar hij is gevonden.

Een ander verhaal noemt een dik beboste bosrand in de omgeving van de Oude Garderenseweg in Elspeet. Wijlen Johan Davelaar vertelde: "Mijn vader had het wel eens over een piloot, die achter zijn weiland in het bos werd gevonden. Vader was erbij, toen de piloot gevonden werd. Hij stond met zijn hoofd in de grond. Het eerste wat de Duitsers deden was het horloge afnemen. Aan het oor houden om te horen of het nog wel liep. Daarna verdween hetr in de zakken van de Duitser. Dat gebeurde ook met ringen en dergelijke". De dik beboste plek is niet zo ver van de plek waar het vliegtuig is neergestort.

Begraafplaast Oosteinde te HarderwijkEric Sydney Goodridge werd een maand later pas gevonden en heeft een apart graf helemaal rechts naast zijn kameraden.

De lancaster bommenwerper JB-609 had maar ruim drie maanden dienst gedaan. Het toestel was op 7 november 1943 geleverd en op 20 februari 1944 kwam het einde.

Van de berging van het vliegtuig zijn de papieren ook bewaard gebleven.

berging1  berging2

Van F.W. (Frank) BURDETT SGT FLIGHT-ENGINEER 21 is verder nog het volgende bekend. Franks moeder ontving de dag na de crash onderstaande telegram: 

burdet telegram aan de moeder van Frank, Rose   roseRose Burdett bij het graf (1966)

Rose Burdett de moeder van Frank heef tin 1966 een bezoek gebracht aan het graf van Frank in Harderwijk. Frank Burdett had in de oorlog ook een vriendin genaamd Betty

bettybetty, Franks Girlfriend. Women’s of the Royal Naval Service  frank en roseFrank met zijn moeder in 1930  

A World waiting to be explored