• spoekenboompje.jpg
  • schapendrift.jpg
  • passiebloem.jpg
  • elspeetleger.jpg
  • elspeet01.jpg
  • elspeet-busstation.jpg
  • dezwaan.jpg
  • centrum.jpg

Dropping 16 oktober 1944: Abraham Du Bois en Raymond Holvoet

Abraha du Bois1Abraham du BoisDe dropping op 16 oktober 1944 was geregeld door Dirk Last, schuilnaam "Zwarte Kees". Boven bezet gebied werden Abraham du Bois en Raymond Holvoet bij Garderen (Boeschoten) gedropt. Door de landing werd de zender van Holvoet dusdanig beschadigd dat deze onbruikbaar was geworden. Holvoet bleef daarom in Garderen en du Bois vertrok naar Ede waar hij zijn intrek nam in boerderij de "Wester Wetering". Du Bois had als opdracht de achtergebleven parachutisten van de 1e Britse luchtlandingsdevisie bijeen te brengen en hun terugkeer achter de eigen linies voor te bereiden. Begin novemeber had du Bois zijn opdrachten uitgevoerd en wachtte hij met de verzamelde airbornes op het begin van de tweede grote operatie "Pegasus II". Hij werkte hierbij zeer nauw samen met kapitein Gilbert Sadi Kirschen, welke gedropt was op 15 september 1944 met Moyse, Pietquin en Regner, allen belgen van een SAS-team. Du Bois moest veel werk verzetten voor de operatie "Pegasus II", welke operatie overigens uitliep op een mislukking.

 

Abraham du Bois2Abraham du BoisOp 3 december 1944 ontmoette du Bois Kapitein Kirschen (Captain King) in een bos om over de mislukte operatie "Pegasus" te praten.Terloops bracht du Bois ter sprake, dat hij in contact stond met een hoge officier van de SD, die eventueel bereid zou zijn Raymond Holvoet voor een behoorlijk bedrag als krijgsgevangene te behandelen en niet als geheim agent. Kirschen waarschuwde hem voor de mogelijkheid met een provocateur te doen te hebben en infomeerde bij zijn hoofdkwartier in Londen hoe zij erover dachten. Op 4 december volgde er een dringend telegramvan de brigade: "Laat "Ham" (Codenaam voor du Bois) onmiddelijk zijn besprekingen betreffende "Bacon" (codenaam voor Holvoet) stopzetten. Hij stelt zich persoonlijk aan gevaar bloot. Helaas kwam deze boodschap te laat, omdat du Bois even daarvoor was gearresteerd. Op 8 maart 1945 is Abraham du Bois met vele anderen bij de "Woeste Hoeve" gefusilleerd.

 

Raymond HolvoetRaymond HolvoetVan Raimond Holvoet weten we dat hij in Garderen is ondergedoken geweest bij Berend de Stroper (Berend Looyengoed). Hij had regelmatig contact met captain King. Op 27 oktober werd Raymond Holvoet echter gearrestyeerd in Garderen door de Duitsers. Raimond heeft nog geprobeerd te ontkomen, maar viel gewond in handen van de Duitsers. Raymond Holvoet werd op 10 april 1945 geexecuteerd bij Hattem. Jaarlijks word in Hattem een herdenking gehouden bij het monument welke herinnert aan de executie. Het lichaam van Holvoet werd na de executie in de ijssel gegooid. Zijn lichaam is aangespoeld bij Wilsum op 25 april 1945, zijn broer uit Kortrijk kon hem herkennen aan zijn gouden ring en rozenkrans.

 

Lees het gehele verhaal (in PDF) van dhr. Th. A. Boeree uit "De Kroniek van Ede".

         

bidprentje Raymond Andre HoZijn familie gaf naar rooms-katholiek gebruik een bidprentje uit

Bron: Boeken "Berend de Stroper", "Zij sprongen bij Maanlicht", Th. A. Boeree: "Kroniek van Ede".

 

 

A World waiting to be explored