Putten, Oktober 1944
Een aanslag door een verzetsgroep op een auto van de Duitse Wehrmacht geeft de Duitse bezetter aanleiding vergeldingsmaatregelen te nemen tegen de gemeente Putten.
Op 30 september 1944 werd door het verzet een overval gepleegd op een duitse auto. Hierbij werd 1 duitser gevangen genomen.
De duitse reactie op 1 en 2 oktober was desastreus. Ongeveer 110 huizen werden in brand gestoken en 661 mannen werden bij de grote kerk te Putten bij elkaar gebracht en vandaar uit zijn ze naar Kamp Amersfoort afgevoerd en vervolgens naar Neuengamme. Slechts 48 keerden er terug.
H. Schuit
A.C. MendelOok waren er twee mannen uit Elspeet welke opgepakt zijn bij de razzia van Putten. Dit waren H.(Henk) Schuit en A.C. (Adriaan Cornelis) Mendel, beide op dat moment woonachtig in Elspeet en, die tijdens de grote razzia in Putten op 1 oktober 1944 op transport gezet zijn naar Neuengamme. Naast vele, vele andere mannen, als vergelding.
Adriaan Cornelis Mendel woonde aan de Staverdenseweg 19, en was kapper van beroep. Hij is op 13 december 1944 op 36 jarige leeftijd overleden. Henk Schuit woonde aan de Apeldoornseweg 34, en was bosarbeider van beroep. Hij is op 26 mei 1945 overleden op een leeftijd van 30 jaar.
Steen der onmacht
In 1988 is er een Veluwse zwerfkei als herdenkingsmonument opgericht in Neuengamme.
Deze veluwse zwerfkei is geleverd door Hoveniersbedrijf D. Vlijm uit Elspeet.
Op 15 oktober 1988 was de eerste kranslegging bij dit nieuwe monument in Neuengamme.
Onderstaand treft u de complete video aan van deze herdenking, waarbij de film begint met het transport van de zwerfkei uit Elspeet en eindigt met de kransleggingen te Neuengamme.
Opdat wij niet vergeten.
Zie de website van de Stichting Oktober 44 voor meer informatie.