Elspeet memorial tour

Elk jaar word er op de zaterdag rond 19 april de Elspeet Memorial Tour gehouden. Deze tour loopt door de Gemeente Nunspeet en directe omgeving en gaat langs crashsites, historische beladen plaatsen uit de Tweede Wereldoorlog en oorlogsmonumenten.

De Elspeet Memorial Tour, is een herdenkings–bevrijdingstour,waarin de gebeurtenissen van toen opnieuw voorbij komen, met als hoogtepunt de herdenking bij het monument op de crashplaats
van de neergestorte Lancaster JB-609 van het 12e Squadron (RAF), op 20 februari 1944 aan de Schaarweg te Elspeet. Het Verscholen Dorp (Vierhouten) word vaak in de tour opgenomen alsook de fusilleerplek aan de Tongerenseweg word regelmatig bezocht.

Soms gaat de toer ook langs de crashplaats van de neergestorte Stirling R 9168 “T for Tommy”,
op 16 december 1942 aan het Veenwegje in Gortel, en wordt ook “de 36 bunder” aangedaan. Deze 36 bunder was een van de grootste droppingsterreinnen uit de WOII is. Het had de code-naam DZ RUMMY III.

Er wordt elk jaar een speciale ceremonie gehouden bij het Lancaster monument. De vlaggen worden halfstok gehangen door de leerlingen van de Elspeetse scholen en er worden diverse toespraken gehouden. Daarnaast worden er kransen gelegd waarna een minuut stilte in acht wordt genomen.

Onderstaand ziet u een fotoreportage van de EMT 2013

{quickgallery width=900 height=600 theme=2}emt2013{/quickgallery}